Herformuleer je verhaal en geef richting aan je bestaan!

door | 27 februari 2012

Welk verhaal vertel je over jezelf? Dat blijkt een belangrijke vraag te zijn, met implicaties voor je geluksbeleving en je gedrag.  Dit interessante artikel las ik vandaag in de NOAM nieuwsbrief (van Gwenda Schlundt-Bodien en Coert Visser):

Timothy Wilson’s boek Re-direct gaat onder andere in op ons narratief. Hoe we ons verhaal vertellen aan onszelf en anderen is sterk gerelateerd aan hoe gelukkig we zijn. Het perspectief waarvanuit we ons verhaal over onszelf te formuleren, geeft richting aan ons gedrag. Wilson beschrijft wat voor soort perspectieven ons gelukkig maken. Er zijn drie sleutelingrediënten voor een gelukkig narratief: betekenis, hoop en bedoeling.

Betekenis wil zeggen dat je zin ziet in je bestaan. Dat je een coherente set van overtuigingen hebt die je bestaan richting geven. Als je je eigen verhaal vertelt vanuit een overtuiging dat het ertoe doet dat je bestaat, kun je beter reageren op tegenslagen. Als je een betekenis ziet kun je beter accepteren dat er soms nare dingen gebeuren in je leven.
Hoopvol gedrag wil zeggen dat je effectief omgaat met tegenslag, dat je problemen aanpakt in plaats van uit de weg gaat, doorzet bij tegenslag en focust op wat je kunt beïnvloeden en veranderen, plannen maakt voor de toekomst. Hoop is geen irreëel idealistisch idee dat alles goed zal komen, hoopvol gedrag is effectief gedrag vanuit de overtuiging dat het beter kan worden.
Bedoeling wil zeggen dat je een zelfgekozen doel hebt en dat je progressie maakt in de richting van je doel. Het geeft ons een gevoel dat we effectieve, autonome mensen zijn die goed zijn in wat we doen. Als we een perspectief hebben dat we actief bezig zijn om een doel te bereiken, worden we daar gelukkig van.

Gelukkige narratieven zijn narratieven die mensen betekenis geven, hoop geven en een bedoeling geven.

Wil je graag de hulp van een coach bij het vertellen of (her)formuleren van jouw verhaal? Maak hier een afspraak met Rita Vanelderen van CoachTo, voor oplossingsgerichte coaching in Maarssen en de brede omgeving van Utrecht.