Tip om effectief je doel te bereiken!

door | 27 februari 2012

In mijn acteeropleiding bij De Trap ontdekte ik dit handige hulpmiddel om effectief je doelen te bereiken. Dit hulpmiddel is ook zeer bruikbaar in het dagelijkse leven en wil ik daarom graag delen. Het hulpmiddel heet “een lijstje maken”.

Als je een personage speelt op de vloer, is het belangrijk als personage om een doel te hebben. Bijvoorbeeld: “gelukkig zijn”. Gelukkig zijn is echter nog een abstract begrip. De volgende stap is om een lijstje te maken van concrete dingen die mensen doen wanneer ze gelukkig zijn.  Bijvoorbeeld: dans, zing, glimlach, lach uit pure levensvreugde, wees positief, verwen jezelf, etc.  Vervolgens ga je deze acties op de vloer doen en kijken wat er werkt en niet werkt voor jouw personage.

Hoe pas je dit toe in het dagelijks leven?

Stap 1: Formuleer het doel dat je wil bereiken.
Stap 2: Bedenk zoveel mogelijk acties en gedragingen die passen bij dit doel; brainstorm; schrijf alles op wat in je opkomt.
Stap 3: Selecteer die acties en gedragingen die je wil gaan doen; kijk daarbij wat bij je past.
Stap 4: Voer de acties uit en vertoon het nieuwe gedrag.
Stap 5: Evalueer of de acties en het nieuwe gedrag werken; bereik je je doel?; ben je er tevreden over?
Stap 6: Stel, op basis van je evaluatie, je acties of je doel bij.

Voorbeeld:
Stel, je wilt gezonder leven. Bedenk zoveel mogelijk dingen die mensen die gezond leven, doen en schrijf alle gedragingen op die in je opkomen. Kijk dan welke dingen van het lijstje bij jou passen en ga die doen.  Vervolgens evalueer je.

Het lijkt simpel, maar uit ervaring weet ik dat dit een zeer krachtig middel is. Juist omdat je een stapje verder gaat en heel concreet benoemt welk gedrag past bij het doel dat je wil bereiken. Pas het een keertje toe, ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Wil je dit graag samen met een coach uitwerken? Neem dan hier contact op met mij, dan maken we een afspraak!