Zeg eens wat vaker ja!

door | 24 maart 2012

In mijn acteeropleiding ontdekte ik dit handige hulpmiddel om blokkades te doorbreken en iets in beweging te brengen. Dit hulpmiddel is ook zeer bruikbaar in het dagelijkse leven en wil ik daarom graag delen. Het hulpmiddel heet “het accepteren van het aanbod”.

Als je speelt op de vloer, is het belangrijk dat de scene in beweging blijft en dat er iets gebeurt. Een middel om dit te bereiken is dat je als acteur elk aanbod van je medespeler(s) accepteert. Als je medespeler bijvoorbeeld tegen jou zegt: “O, het is hier snikheet, zullen we even in het zwembad duiken”. Dan ga je enthousiast mee in dit aanbod mee en zeg je bvb.: “ja heerlijk, laten we dat doen”. Dus je zegt volmondig “ja” op alles wat aangedragen wordt, ook lijkt het absurd, of heb je er geen zin in of denk je dat het je niks brengt.  Deze techniek zorgt ervoor dat de scene op gang komt en blijft en er allerlei verrassende dingen kunnen gebeuren. Want je brengt elkaar op nieuwe ideeen, je krijgt samenspel en alles is mogelijk.

Stel je eens voor wat het effect zou zijn als je in het dagelijks leven wat meer “ja” zegt in plaats van “ja, maar …” of “nee”:

– Als je collega een nieuw idee of voorstel doet, zeg je “ja, geweldig, laten we dat doen” en doe je het, ook al zie je in eerste instantie veel haken en ogen;
– Als je partner je vraagt om mee te gaan in zijn favoriete bezigheid, ga je daar enthousiast in mee, ook al ben je moe of interesseert het je weinig;
– Als je leidinggevende je vraagt om iets op zijn of haar manier te doen, doe je dat zo, ook al heb jij je eigen idee daarover:
– Als je kinderen hun eigen oplossingen aandragen, reageer je daar enthousiast op en stimuleer je hen om dit zo te gaan doen.
– Als je zelf een idee of wens hebt, doe het gewoon!

Het effect is dat je meer verbinding krijgt met je medemens en jezelf. Door enthousiast te reageren, toon je waardering en stimuleer je anderen. Ook creeer je nieuwe mogelijkheden en ideeen. En je staat jezelf toe om nieuwe dingen te ontdekken en te ervaren. Je werkt mee aan een “ja” omgeving, in plaats van een “ja, maar” of “nee” omgeving.

Roept dit bericht een “ja, maar …” bij je op? Probeer het gewoon een keertje uit op je werk of thuis, ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Wil je dit graag samen met een coach uitwerken? Neem dan hier contact op met mij, dan maken we een afspraak!