Stress en vermoeidheid

door | 24 april 2012

Minder stress en vermoeidheid door het toepassen van Alexandertechniek?

Via mijn acteeropleiding kwam ik onlangs in aanraking met Alexandertechniek. Deze techniek helpt mij om fysiek en mentaal beter in balans te zijn en om kalm op situaties te reageren.  Mijn ervaring is dat Alexandertechniek een zeer toegankelijke en eenvoudig aan te leren manier is om stress, spierspanning en vermoeidheid (structureel) te verminderen.

Beter omgaan met stress is vaak ook anders leren bewegen. Alexander Techniek is gebaseerd op de wetenschap dat lichaam en denken elkaar beïnvloeden. Stressvolle gedachten leiden tot hogere spierspanning en verkrampte bewegingen. Omgekeerd kan bewuste lichamelijke ontspanning je gedachten tot rust brengen en stress doen afnemen. Het heeft een positief effect op je lichaamshouding, het verhoogt je mentale alertheid, je krijgt een betere nachtrust en het bevordert het makkelijker spreken in het openbaar.

Een belangrijk onderdeel van Alexander Techniek is het inbouwen van rustmomenten. Dit houdt in dat je jezelf aanwent om niet direct te reageren op een manier zoals je dat zou doen vanuit je gewoonte. In plaats daarvan train je jezelf in het nemen van korte pauzes. Daardoor ontstaat er meer keuzevrijheid over hoe en op welke manier je jezelf aanstuurt. Ingesleten gewoontepatronen in je denken en bewegen kunnen op deze manier doorbroken worden. Overbodige spierspanning laat je los. Zo verbetert je coördinatie en beweeg je uiteindelijk efficiënter