Zorgen over de schoolprestaties van je kind?

door | 12 juni 2012

Heb je er ook wel eens last van dat je kind slechte cijfers op zijn rapport heeft? Of dat hij of zij maar niet aan het huiswerk toekomt? Of dat je je zorgen maakt dat hij zijn jaar zal moeten overdoen?

Hierbij enkele oplossingsgerichte tips die werken, uit eigen ervaring:

 • Blijf positief. Blijf je vertrouwen en geloof in het kunnen van je kind uitspreken. Het is belangrijk dat je kind ervaart en voelt dat er mensen zijn die geloven in zijn mogelijkheden. Laat hem merken dat
  je verwacht dat het hem zal lukken. Dat zal hem of haar motiveren om iets te doen.
 • Bouw voort op wat goed gaat. Geef veel aandacht aan de punten die goed zijn of vooruit gegaan zijn. Prijs je kind voor de zaken waar de school, jijzelf of je kind tevreden over zijn. Heb oog voor kleine
  dingen die beter gaan. Geef complimenten en vraag hoe het is gelukt om dit te bereiken. Zo krijgt je kind ook meer oog voor de dingen die goed werken en zal daar meer van gaan toepassen.
 • Stuur oplossingsgericht. Maak je kind duidelijk wat er van hem verwacht wordt. Vervolgens vraag je hem welke ideeën hij heeft om dat te realiseren. Schrijf niet voor hoe hij het moet gaan doen, maar vraag door naar zijn eigen oplossingen. Als jekind met een voorstel komt, laat je merken dat je verwacht dat het gaat lukken.
 • Luister actief wanneer je kind zijn problemen op school aan je vertelt. Sluit aan en reageer begripvol op tegenwerpingen, neem zijn klachten serieus, toon begrip en erken zijn perspectief (wat niet
  noodzakelijk betekent dat je het daarmee eens hoeft te zijn). Zorg dat je kind bij je terecht kan.
 • Onderzoek je eigen waarden op gebied van schoolprestaties. Deze kunnen verschillen van de waarden die je kind en/of partner belangrijk vinden. Je hiervan bewust zijn en/of het verschil in waarden accepteren kan veel rust geven. Soms zal je kind zelfs onverwacht meer van je aannemen.
 • Heb geduld en geef het niet te snel op! Wanneer het escaleert, neem dan even afstand en ga iets anders doen.

Wil je graag meer weten over hoe je oplossingsgericht kan zijn in de opvoeding van je kinderen? Maak dan hier een afspraak voor een (gratis) kennismakingsgesprek.