Omgaan met kritiek

door | 19 juni 2012

Kritiek op je werk kan je stress bezorgen gedurende de werkuren en ook erna je humeur blijven beïnvloeden. Je kan negatieve feedback nooit helemaal uitsluiten, maar je kan er wel leren omgaan met kritiek. Alina Dizik geeft de volgende zes tips (Bron: www.express.be):

1.    Leer luisteren
Als een collega of baas kritiek heeft, sla die woorden dan niet in de wind. Probeer objectief te blijven, sputter niet tegen en luister aandachtig naar wat hij of zij zegt.

2.    Stel vragen
Elke vorm van negatieve kritiek kan je op verschillende manieren interpreteren. Stel daarom vragen om later misverstanden te vermijden. Vragen stellen doet je ook overkomen als iemand die geïnteresseerd is in wat wordt gezegd en die bereid is om te veranderen. Vraag om specifieke voorbeelden van wat verkeerd ging en hoe het beter kan.

3.    Ga niet in het defensief
Het is makkelijk om jezelf te willen verdedigen wanneer je werk wordt bekritiseerd. Weersta echter aan die verleiding en geef je collega of baas een kans om zijn gedachten te uiten. Als je te veel bezig bent met je verdediging, mis je misschien de relevante punten van de kritiek.

4.    Blijf kalm
Vooral in een professionele omgeving is het belangrijk om kalm en rationeel te blijven. Meestal is het de manier waarop negatieve feedback wordt gegeven en niet de eigenlijke inhoud ervan, die mensen boos maakt. Concentreer je dus op de inhoud en bewaar je woede voor een later moment.

5.    Ga na of de kritiek gerechtvaardigd is
Zelfs wanneer de kritiek op een slechte manier wordt gebracht kan je er vaak een kern van waarheid in vinden. Leg de feedback dus niet onmiddellijk naast je neer, maar neem hem serieus.

6.    Kaart het probleem aan
Als je baas of collega ziet dat je kritiek aankan en dat je bereid bent om eruit te groeien en te leren, zal je in ook in de toekomst om goede en opbouwende kritiek kunnen rekenen. Zie kritiek dus als een mogelijkheid om jezelf te verbeteren.

Vind jij het lastig om met kritiek om te gaan? Of word je telkens weer uit je lood geslagen wanneer je kritiek krijgt. Tijdens een coachgesprek/traject kun je leren beter om te gaan met kritiek en er je voordeel mee te doen. Maak hier een afspraak voor een kennismakingsgesprek.