Tip om om te gaan met heftige emoties

door | 5 juli 2012

In mijn praktijk krijg ik soms de vraag: “Ik voel me zo enorm boos en dat wil ik niet. Hoe kan ik mijn emoties onder controle houden en mijn boosheid afremmen?”

Soms wil je je boosheid niet erkennen of niet tonen of wuif  je je eigen emoties weg. Hardnekkige gevoelens laten zich echter niet wegdrukken of afremmen. Het resultaat daarvan kan zijn dat ze zich des te sterker willen manifesteren en gezien willen worden. Of het effect kan zijn dat je dingen doet waar je later spijt van hebt, zoals bijvoorbeeld een plotselinge woede-uitbarsting, een reeks van verwijten aan de ander of zelfs fysiek geweld. In die gevallen is mijn advies om jezelf af en toe terug te trekken en uitgebreid stil te staan bij het gevoel van boosheid. Geef het gevoel de nodige aandacht, geef dat deel in jou de nodige erkenning en begrip. Je kan dit ook hardop uitspreken. Bijvoorbeeld: “Boosheid, ik weet dat je er bent, je hebt alle recht om boos te zijn en je mag ook boos zijn want ik vind dat wat er gebeurt onrechtvaardig.” Je kan het ook op een andere manier aandacht geven, door het op te schrijven of door het van je af te slaan op een boksbal. Kies iets wat bij jou past en jou helpt. Meestal is het resultaat dat aandacht geven aan het gevoel, ervoor zorgt dat het daarna rustiger wordt. Dit is omdat het gevoel zich gehoord en begrepen voelt.

Dit werkt trouwens op dezelfde manier wanneer de ander boos is. Benoem en erken de boosheid van de ander en die ander zal rustiger worden.

Wil je dit graag eens bespreken in een coachgesprek. Boek dan hier een afspraak.