Energiebalans en introversie

door | 4 september 2012

Energiebalans is een term uit de natuurkunde.  Je energiebalans geeft de verhouding weer tussen de energie die je ergens instopt en de energie die het je oplevert.  Het is belangrijk dat die balans in evenwicht is. Zo is bekend dat een langdurige storing in de energiebalans de veroorzaker kan zijn van een burn-out.

Belangrijk om te weten is wat jou energie geeft en wat jou energie kost.  Onze voorraad energie is eindig en we moeten goed nadenken over hoe we die gebruiken. Dat betekent bewuste keuzes maken en prioriteiten stellen op basis van wat je echt wilt.

De hoeveelheid energie maar ook wat energie geeft en wat energie kost, verschilt van persoon tot persoon. Interessant om te weten is dat een van de meest belangrijke verschillen tussen introverten en extraverten de manier is waarop men de batterijen weer oplaadt.

Hoe extraverter, hoe meer energie je  put uit de buitenwereld.  Extraverten werken graag met heel veel mensen om zich heen en houden van een grote bedrijvigheid. Hun focus ligt buiten henzelf. Ze krijgen energie van externe prikkels en hebben deze nodig om hun energie op peil te houden.

Introverten daarentegen krijgen hun energie uit hun innerlijke wereld: ideeen, indrukken en emoties. Ze hebben een rustig plekje nodig waar ze zaken kunnen overdenken en zich op kunnen laden. Dit is niet zo gemakkelijk in de huidige snelle wereld. Het kost introverten dan ook vaak meer tijd om hun energiepeil weer op niveau te krijgen en ze zijn het sneller weer kwijt. Daarom moeten ze meer stilstaan bij hoeveel energie iets kost, hoeveel ze kunnen verbruiken en hun plannen, (externe) contacten en activiteiten daarop aanpassen.

Tips om je energiebalans te bewaken:

–  Vind het patroon in je energieverbruik: leer het ritme van je lichaam kennen en weet wanneer je veel aankunt en wanneer minder. Pas je plannen hierop aan.
–  Schrijf op wat je energie geeft en wat je energie kost.
–  Accepteer je beperkingen en dat je niet alles kunt doen. Hoe introverter, hoe meer tijd en ruimte je nodig hebt om jezelf weer op te laden. Hoe extraverter, hoe meer prikkels van buitenaf je nodig hebt om je energie te geven.
–  Maak keuzes en kies die dingen die waarde voor je hebben. Evalueer regelmatig de gevolgen van je keuzes.
–  Bepaal je eigen grenzen door ja, nee of misschien te zeggen. Neem je tijd vooraleer je een beslissing neemt.

Wil je graag hulp van een coach bij het (terug)vinden van jouw balans? Maak dan hier een afspraak voor een (gratis) kennismakingsgesprek.

Wil je graag meer lezen over de relatie tussen energiebalans en introversie-extraversie.  Dan kan ik je het boek “Het introverte type: een stille kracht” van Marti Olsen Laney aanraden.