Last van stress? Zeg vaker nee!

door | 14 juli 2014

Veel van de stress die we ervaren wordt veroorzaakt doordat we geen nee zeggen. Omdat we bijna automatisch al ja zeggen op een verzoek, maar vaker nog uit onzekerheid, angst of schuldgevoel.

Herkent u zich hierin? Dan loopt u het risico meer hooi op uw vork te nemen dan goed voor u is. Leer vaker nee zeggen met deze oefening van Fonds Psychische Gezondheid.

Maak een ‘Ik zeg nee top 5’ Pak pen en papier en schrijf uw ‘Ik zeg nee top 5’ op (dit mag ook een top 3, of een top 10 zijn). Dit zijn dingen waartegen u vaker nee wil zeggen. Doe dat concreet. Start elke zin met: ‘Ik wil niet langer…’. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet langer

altijd maar ja zeggen als mij wordt gevraagd in te vallen als overblijfmoeder op de school van mijn dochter’. Of: ‘ik wil niet langer ja zeggen als mijn collega mij aan het einde van de middag vraagt of ik nog snel even voor morgen een rapport wil afmaken’.

Bedenk vervolgens waarom u geen nee zegt in deze situaties Vindt u uw werk zo leuk dat u alles graag wil doen? Of bent u bang dat anderen u niet aardig vinden als u nee zegt? Dit laatste komt vaak voor. Ook hebben veel mensen het gevoel dat nee zeggen tegen iemand egoïstisch overkomt. Of misschien voelt u zich wel schuldig.

Oefen nu hardop voor de spiegel Als u voor uzelf helder heeft in welke situaties u het lastig vindt om nee te zeggen en waarom u dat zo lastig vindt, dan kunt u gaan oefenen. Letterlijk, voor de spiegel. Stel u de situatie die u lastig vindt voor en zeg vervolgens eens hardop een paar keer ‘nee’! Het klinkt misschien raar, maar dit kan echt nuttig zijn. Misschien merkt u wel dat u een drempel over moet om hardop nee te zeggen. En lucht het op als u het doet, ook al is er nu niemand bij.