Introversie en zelfvertrouwen

door | 27 april 2015

In onze maatschappij is het beeld over introverte mensen vaak onjuist. Als je als introvert meer zicht krijgt op je kwaliteiten en dat wat jij nodig hebt, ga je me met meer zelfvertrouwen door het leven!

Hierbij 12 dingen die je moet weten over introverte mensen (Bron: http://www.libelle.nl/gezondheid-en-psyche/introverte-mensen):

Niet iedere introverte persoon is verlegen en ze willen heus niet allemaal alle feestjes ontlopen. De meeste introverte mensen zijn een stuk socialer dan je denkt. 

De stille Willy’s onder ons moeten tegen een hoop vooroordelen vechten. Hoog tijd dus om eens op een rijtje te zetten wat je allemaal moet weten over introverte mensen.

1. Introverte mensen hebben geen hekel aan feestjes
Introverte mensen willen echt niet alleen maar als een soort kluizenaar iedere avond op de bank zitten. Ze houden net zoveel van een goed feestje als ieder ander. Ze zijn alleen misschien niet degenen die als eerste de polonaise inzetten of op de bar klimmen.

Waar de meeste introverte mensen wel moeite mee hebben, is kletsen over onbenullige ditjes en datjes. Ze hebben liever een wezenlijk, intiem gesprek. “Laten we één ding ophelderen: introverten hebben geen hekel aan small talk omdat ze niet van mensen houden. Ze hebben een hekel aan small talk omdat het een barrière tussen mensen oplevert”, zegt Laurie Helgoe, auteur van het boek Introvert power.

2. Wie behoefte heeft aan tijd voor zichzelf is niet anti-sociaal
Introverte mensen hebben tijd nodig om weer op te laden, maar dat betekent niet dat ze niet bij hun vrienden willen zijn. Ze zijn niet anti-sociaal, maar selectief sociaal. Alleen omdat ze je uitnodiging 9 van de 10 keer afslaan, is het niet zo dat ze nooit meer uitgenodigd willen worden.

3. Ze zijn geen open boek (en dat is prima)
Introverte mensen roepen, in tegenstelling tot extraverte types, bijna nooit direct wat in ze opkomt. Niet-introverte mensen moeten begrijpen dat ze niet ieder detail van hun leven willen delen. Als ze iets willen vertellen, doen ze dat. En het is ook heel belangrijk om ze niet te dwingen tot praten, want dat maakt ze juist zo gesloten als een oester.

4. Persoonlijke ruimte is belangrijk voor ze…
Liever een plekje aan het gangpad dan in het midden waarin ze van alle kanten omringd worden. Als je aan de kant van de gang zit, kun je immers makkelijker opstaan en snel ontsnappen.

5. … maar ze zijn niet bang om een knuffel uit te delen
Je moet het alleen wel aan ze vragen. Nodig ze eerst even uit in jouw persoonlijke ‘bubbel’.

6. Introvert zijn is niet hetzelfde als verlegen
Introvert en verlegen zijn wordt vaak als hetzelfde gezien, maar dat is niet zo. Introverte mensen zijn niet bang voor een sociale omgeving, maar hebben gewoon liever betekenisvol contact met een kleiner groepje mensen. Ze hebben er vrede mee om in die comfort zone te blijven. Maar dat ze liever in hun veilige schulp blijven zitten, maakt ze niet verlegen.

7. En ze zijn ook niet stijfjes
Stil zijn wordt vaak verward met een arrogante houding. Wanneer ze niet actief meedoen aan een gesprek, is dat omdat ze liever observeren dan participeren. Het heeft niets te maken met de ander of zich beter voelen dan wie dan ook.

8. Ze willen niet spontaan worden
Je verwacht misschien dat introverte mensen dolgraag spontaan zouden willen zijn, maar de meesten zijn volmaakt tevreden met hun ingetogen aard en hebben niet de behoefte dat te veranderen.

9. Ze gaan anders om met een werkplek
Een open kantoor werkt introverte mensen op de zenuwen en ze hebben vaak moeite om te navigeren door de jungle die de kantoortuin soms is. Het zijn ook niet de types die tijdens een brainstorm overheersen. Sterker nog: de meesten klappen dicht zodra anderen luidruchtig hun ideeën op tafel gooien. Het betekent niet dat het onderwerp ze niet interesseert, ze geen ideeën hebben of niet opletten. Ze hebben gewoon wat tijd voor zichzelf nodig om hun ideeën en gedachten te overdenken.

Een rustige plek, alleen naar de écht belangrijke vergaderingen gaan en geroutineerd bijpraten met collega’s kan helpen hun kantoorblokkades op te heffen.

10. Ze zijn geen fan van telefoongesprekken
Iemand even bellen kan heel efficiënt zijn, maar de introvert tikt liever een uitgebreid appje gepaard met emoji’s om de boodschap kracht bij te zetten. Zonder aankondiging bellen kan voor introverte mensen zelfs voelen als opdringerig, met als gevolg dat ze je wegdrukken. Is niks persoonlijks.

11. Surprisefeestjes vinden ze vreselijk
Thuiskomen en dan geconfronteerd worden met tientallen gezichten die heel hard ‘surprise!’ roepen is de nachtmerrie van iedere introvert. In het middelpunt van belangstelling staan is sowieso niet echt hun ding. Je maakt de introvert veel gelukkiger met een handjevol vrienden en een rustig avondje spelletjes spelen en wijn drinken.

12. Ze zijn heel intuïtief
Introverte mensen zijn in harmonie met hun omgeving en pikken daardoor kleine signalen in gesprekken veel sneller op – signalen die luidere mensen misschien niet eens opvallen. Dat komt doordat ze een kei zijn in observeren. Als ze iemand niet mogen, is dat meestal omdat ze allang door iemands toneelstukje hebben geprikt.