Meer zelfvertrouwen door actief taalgebruik

door | 16 mei 2015

Vergroot je ZELFVERTROUWEN door ACTIEF TAALGEBRUIK

 • JE veranderen in IK
  Zeg niet je, wij of men, als je ik bedoelt. in plaats van ‘dan denk je …’ zeggen ‘dan denk ik ….’. In plaats van ‘het gaat wel goed met me’  zeggen ‘ik voel me goed’.  Of ‘het lijkt leuk’ vervangen door ‘ik vind het leuk om’.Door IK te gebruiken, ga je steviger voor jezelf staan en ben je duidelijker voor je omgeving.  Daardoor groeit je zelfvertrouwen.
 • KAN NIET veranderen in WIL NIET
  Soms wordt ‘ik kan niet’ gebruikt om zich ergens achter te verschuilen. Als je dit vervangt door ‘ik wil niet’, neem je zelf verantwoordelijkheid.  Door jezelf de toestemming te geven om iets niet te willen, maak jezelf steviger.
 • MOETEN veranderen in ERVOOR KIEZEN
  Kijk waar je ‘ik moet ….’ kan vervangen door ‘ik wil ….’. Voel wat er met je gebeurt als je dat doet. Hierdoor ga je weer keuzevrijheid ervaren en sta je zelf aan het stuur.  Ook dit vergroot je zelfvertrouwen.  Je kan er immers op vertrouwen dat jij steeds opnieuw een keuze kan maken of je iets doet of niet doet. En dat mag.
 • VRAGEN veranderen in (persoonlijke) MENINGEN
  Soms zit achter een vraag een bewering verscholen. Je wordt veel krachtiger door gewoon je mening te geven in plaats van deze te verschuilen in een vraag.
 • Bepaalde WOORDEN WEGLATEN
  Met sommige woorden zwak je jezelf af. Woorden zoals een beetje, maar, misschien, wellicht, best wel, verkleinwoorden, etc. Als je deze woorden weglaat, kom je steviger over waardoor je effectiever wordt.

Geinspireerd voor deze blog door : Persoonsdynamica, Jan Remmerswaal. Houten 2012