Individuele relatietherapie – Rita Vanelderen – Coach Zeist

Als coach-counsellor help ik mensen om allerlei relatieproblemen op te lossen. Dit gaat zowel om liefdesrelaties, als om relaties met vrienden, collega’s en familieleden. Problemen in relaties kunnen door diverse oorzaken ontstaan en zijn meestal niet eenvoudig op te lossen of uit te praten. Dit komt niet omdat we ‘lekker dwars’ willen zijn of ‘dingen anders zien’. De oorzaak ligt vaak in diepgewortelde patronen en (veiligheids)mechanismes die wij hebben meegekregen en opgebouwd als kind.

Wanneer je zelf op het punt bent dat je hulp wilt inschakelen, maar de andere partij is nog niet zover, dan kun je kiezen voor individuele relatietherapie. Hierbij gaan wij samen aan de slag om jouw eigen issues en pijnpunten op te lossen.

Herken jij dit?

 • Je wilt iets veranderen in je relatie, maar praten leidt alleen maar tot nog meer onenigheid;
 • Je hebt een collega of baas waarmee je niet door één deur kunt;
 • Je vermijdt situaties waarin je elkaar mogelijk tegenkomt;
 • Jij wilt wel in relatietherapie, maar de ander wil dat niet of is er nog niet aan toe;
 • Je twijfelt aan de relatie en wilt onderzoeken of je er überhaupt wel mee door wil gaan;
 • Je zit vast in een ongezonde of zelfs toxische relatie. Je hebt hulp nodig om eruit te stappen.

Wat zou het voor je betekenen als

 • Je niet meer dagelijks hoeft te bekvechten om de stomste dingen?
 • Je je niet elke keer aangevallen zou voelen?
 • Je je eigen emoties en reacties beter zou begrijpen en daardoor beter onder controle zou hebben?
 • Je je niet langer hoeft weg te cijferen omdat je bang bent dat de relatie stukloopt?
 • Je niet telkens de neiging had om veel te fel te reageren in bepaalde situaties?
 • Je handvatten en tools in handen hebt waarmee jij op cruciale momenten op de juiste manier kunt communiceren?

Individuele relatietherapie

Individuele relatietherapie is heel zinvol wanneer je graag wilt werken aan een relatieprobleem maar er alleen voor staat, bijvoorbeeld omdat de andere partij niet wil, of (nog) niet kan. Individuele relatietherapie, de naam zegt het al, is gericht op het individu. In deze vorm van therapie draait het om jou, om jouw patronen, gewoontes, gedrag, behoeften en gevoel. Het werk ligt dan ook bij jou. Ik help je om jouw eigen gedrag, reacties en emoties te begrijpen en ik geef je handvatten en tools om anders om te gaan met bepaalde situaties en gebeurtenissen.

Individuele relatietherapie vs. reguliere relatietherapie

Wanneer een of beide partners een onveilige hechtingsstijl hebben, dan is het aan te raden om eerst individuele relatietherapie te volgen. Hiermee krijg je zicht op jouw hechtingsstijl en de gevolgen daarvan voor je gedrag en communicatie in de relatie. Ook krijg je handvatten om hier anders mee om te gaan. Na het volgen van individuele relatietherapie kan een regulier relatietherapie-traject zinvol zijn.

Voel jij dat je werk te doen hebt?

Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Klantervaringen

In mijn huidige relatie liepen de emoties bij mezelf soms hoog op. Vanuit het niets kon ik een woede aanval krijgen waar ik dan achteraf veel spijt en last van had. Ik heb toen besloten om in coaching te gaan, want ik wil mijn partner niet verliezen. Rita heeft me geholpen om te begrijpen waar mijn emoties vandaan komen en meer te luisteren naar mezelf. Hierdoor kan ik nu eerder aan de bel trekken en op een goede manier praten met mijn partner.

Peter, 49 jaar

Ik kwam bij Rita op een dieptepunt in mijn leven. In mijn relatie voelde ik me zeer onveilig maar ik durfde de stap niet te nemen om uit die relatie te stappen. Ik was bang voor de gevolgen. Rita heeft me figuurlijk bij de hand genomen om krachtiger te worden en uiteindelijk het contact te verbreken. Zij heeft me ook geholpen om datgene wat gebeurd is te verwerken en ermee om te gaan. Niks werd geforceerd en ik kon het in mijn eigen tempo doen. Inmiddels heb ik een nieuw leven opgebouwd waar ik heel gelukkig mee ben.

Karin, 36 jaar

Doordat mijn zoontje autistisch is, kwam ik erachter dat mijn man ook autisme heeft. Ik vond het heel moeilijk om daarmee om te gaan en had het gevoel dat ik niet begrepen werd door hem. Rita heeft me hiervoor handvatten en tools gegeven en ik heb geleerd om beter voor mezelf te zorgen. Ook heeft ze een luisterend oor en voelde ik me gehoord.

Isabel, 43 jaar